top of page
Zoeken

Voel je de Indian Summer?

Bijgewerkt op: 12 sep. 2023

Gisteren kreeg ik natte voeten bij het ophangen van de was. Na een dag met 26 graden, bleek de dauw tegen de middag niet opgedroogd. Ondanks de hete dagen begin september moest ik erkennen: de Indian Summer komt eraan…


Nu ben ik zelf wel altijd blij met koelere temperaturen en wat meer naar binnen gekeerde seizoensenergie, maar toch … Het afscheid van de zomer valt zwaar, omdat ik weet hoeveel donkere maanden eraan komen.


De seizoenen verschuiven en wij ook

De natuur verandert voortdurend en onze interne energieën en behoeften verschuiven mee met de seizoenen. Volgens de principes van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is ons aarde-element tijdens de seizoenen van overgang van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Vanwaar het belang van dat aarde-element? En hoe kunnen we het goed verzorgen ?


De aarde zoekt haar evenwicht

In zo’n tussenseizoen lijkt de aarde zelf even stil te hangen in tijd en ruimte. Ze zoekt stabiliteit tussen twee verschillende ritmes in. Net zoals wij.
De overgangsperiodes, van lente naar zomer naar herfst..., zijn vaak delicate tijden voor ons aarderitme. Misschien heb jij ook last van je spijsvertering bij het ‘schieten’ of het ‘vallen’ van de bladeren? Die bladeren zelf hebben er natuurlijk geen schuld aan. Wel de veranderingen in temperatuur en energie beïnvloeden je spijsverterings. Stabiliteit en balans zijn hierbij belangrijk, en die krijg je door je maag en milt te verwennen.


3 manieren om je aarde-element te koesteren

 1. Pas je voeding aan: Eet seizoensgebonden voedsel dat je lichaam ondersteunt tijdens de overgang. Van de lente naar de zomer: kies voor lichter voedsel zoals verse groenten en fruit. Van de zomer naar herfst: introduceer verwarmend voedsel zoals pompoen, noten, kip- en wortelgerechten, gember en kaneel. Eet ook vaker warme maaltijden.

 2. Maak tijd voor reflectie: Neem de tijd om je bewust te worden van de veranderingen die zich voordoen, zowel in de natuur als in jezelf. Reflectie en meditatie helpt om emotionele balans te behouden.

 3. Streef naar balans: Creëer evenwicht tussen activiteit en rust. Doe regelmatig energetische oefeningen voor maag en milt Je kunt zelf zoveel doen om deze organen in balans te brengen! Beide organen zijn nauw verbonden met het aarde-element, en helpen je bij de transitie.

  • Je kunt je voedsel beter verteren én tegelijk beter gronden door punten op de maagmeridiaan te stimuleren. Met beide voeten op de grond blijven, wat er ook gebeurt. Deze eenvoudige oefening maakt contact met je maagmeridiaan.


 • Je milt helpt niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk bij het verteren van emoties, stress, gebeurtenissen… Een onderschat orgaan, dat je energetisch veel winst kan opleveren. Een sterke milt verbetert je veerkracht. Dit is een kernoefening om je milt te versterken.


Ben jij gevoelig voor dit aarde-element?

Mensen die het ‘zorgen’ heel uitgesproken in zich dragen noemt men ook wel eens ‘aarde-mensen’. Zij belichamen veel van wat in de tussenseizoenen op de voorgrond treedt.


Je hebt veel aarde-energie:

 • Als je de neiging hebt om anderen voorrang te geven op jezelf

 • Als je eerste zwakke plek bij stress je spijsvertering is

 • Als ‘mensen helpen’ op één of andere manier belangrijk is in je leven

 • Als je het belangrijk vindt dat iedereen gelukkig is

 • Als je in een zorgberoep werkt en je voelt dat dit echt je ding is

 • Als je de pijn van een ander voelt en onmiddellijk wilt helpen

 • Als je vlotter kilo’s bijkrijgt dan dat je ze kwijtraakt, wat je ook probeert…

Herken je jezelf in deze opsomming? Dan tril je vrij nadrukkelijk mee met het aarde-element en is zelfzorg in àlle seizoenen heel belangrijk voor jou.Vrouwen en aarde

Vrouwen herkennen doorgaans dit aarde-element beter dan mannen. Vrouwen hebben van nature vaak dat warme en zorgende. Bovendien schakelen zwangere vrouwen automatisch naar het aarderitme, als voorbereiding op het moederschap.

Toch zijn er ook veel aarde-mannen (aardmannetjes, dus ;-), die heel veel van deze yin aarde-energie belichamen: de zorgers, die op de één of andere manier het geluk en het belang van andere mensen bewerkstelligen. Je kent er vast wel één!


Maag en milt: een zegen voor iedereen

Door je maag en milt te koesteren en in balans te houden, beweeg je soepel mee met de veranderende energieën van de natuur en geef je je gezondheid een boost. Het is een oefening in zelfzorg en bewustzijn. Je energie zal er wel bij varen!Kom Boven Water blog - sfeerbeeld Indian Summer

Comentarios


bottom of page