top of page
Zoeken

Thuiskomen in de herfstAls kind vond ik de herfstmaanden ongelooflijk. Er overviel mij een gevoel van opluchting. Ik kon weer ademen en er hing de een energie die ik vatte. Nu ik zelf in de herfst van mijn leven kom, vind ik het vooral confronterend. Maar ik vat het nog steeds. Een deel van mij vibreert mee met de transformatie van de herfst.


Herfstenergie keert naar binnen

Zodra de temperatuur merkbaar zakt en de nachten frisser worden, voelt de natuur dat het tijd is om alle franjes los te laten, en zich terug te trekken. Net zo maakt het menselijke energiesysteem zich klaar voor een periode van reflectie. Je draait immers geen volledig jaar op volle zomertoeren.


Het seizoen van de metaalenergie

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) gebruikt als beeld voor de herfstenergie METAAL. Metaal is als natuurelement scherp en droog, en vaak moeilijk te ontginnen. Van metaal kun je een weegschaal maken die de details minutieus afweegt, maar ook een vlijmscherp mes, dat door alles heen klieft. Heb jij extra voeling met dit seizoen, dan voel je je tijdens de herfst helemaal ‘in je element’.

Alleen de essentie blijft over

Het najaar is voor iedereen een oefening in evalueren: hoe was het jaar, wat was zinvol en wat niet? Denk maar eens terug aan de lente en de zomer van jouw jaar. Wat is er gebeurd, hoe ben je gegroeid en welke waardevolle lessen wil je daaruit meedragen? Zelfs als je een moeilijk jaar had, dan heb je vaak de diepste lessen geleerd. Herfstenergie nodigt uit om, net als een boom, het overbodige te laten gaan. Neem sierlijk afscheid van wat was, dank voor wat je leerde, en houd enkel de essentie over.


Organen om te verzorgen

In de herfst treden vooral de organen/meridianen van longen en dikke darm op de voorgrond; organen die constant bezig zijn met loslaten. Niet alleen letterlijk, maar ook energetisch. Je kent het beklemmende gevoel van verdriet, waarbij je geen adem krijgt. Je longen nemen een deel van je verdriet over en houden de pijn vast. Of het gevolg van ‘niet kunnen loslaten’ en vastzitten in oude patronen, wat vaak leidt tot constipatie. Ons lichaam praat met ons …


Adem de herfst in

Vind je het moeilijk om in het ritme van de herfst te komen?

Ga naar buiten en voel het ritme van de herfst. Zie de kleuren, voel de temperatuur, ervaar het vochtgehalte. Maak deel uit van wat gebeurt.


Haal dan diep adem. Laat de herfst tot diep in je longen binnendringen. Adem vanuit je buik, zodat je longen zich nog meer kunnen vullen met herfstlucht.

Adem weer uit en geef de CO2 terug aan de natuur.


Adem opnieuw in en laat in gedachten deze herfstadem daar gaan waar je voelt dat je lichaam wat zuurstof kan gebruiken. Plekken die aandacht vragen. Laat de zuurstof zijn werk doen.

Adem weer uit en geef de uitgeademde lucht als voedsel aan de planten.

Je maakt deel uit van een cyclus, je neemt en je geeft.


Doe dit een paar keer, en voel hoe je deel wordt van de herfstenergie.

Voel hoe je zachtjes thuiskomt in dit nieuwe seizoen.


Wil je weten of jij een herfsttype bent? Kijk dan uit naar de primeur van:

Comments


bottom of page